MAYıS 2017
Öğrencilere Nevruz Programı
25 Mart 2016

Develi Kaymakamlığı, Develi Belediyesi, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) ile ortaklaşa 28 Mart Pazartesi Develi’de düzenlenmesi planlanan Nevruz Kutlamaları, ülkemizde yaşanan son olaylar nedeniyle iptal edildi.

TÜRKSOY aracılığı ile 5 ayrı ülkeden 50 katılımcı ile planlanan Nevruz Kutlaması, iptal edilmesi ile Kırgızistan’dan gelen 18 kişilik grupla okul öğrencilerine yönelik küçük bir program tertip edildi.

Develi’ye gelen Kırgızistan Heyeti İlçe Kaymakamı Sayın Harun BAŞIBÜYÜK'ü makamında ziyaret etti. Gelen heyet ile hasbihal eden Kaymakam Sayın Harun BAŞIBÜYÜK “ İlçemize hoş geldiniz. Böylesi anlamlı bir günde Kırgız kardeşlerimizi aramızda görmekten son derece mutluyum” dedi. Heyet yöresel oyunlarını sergileyerek Kaymakam Başıbüyük’e Kırgızistan’a özel el ürünü takdim ettiler.

Heyet Kaymakamlık ziyaretinden sonra Develi Belediye Başkanı Mehmet Cabbar’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette Belediye Başkanı Cabbar “Kırgısistan’dan gelen heyeti Develi’de görmekten son derece mutluyuz. Gönül isterdiki Nevruz Kutlama Programımızı Baharın gelişi gibi güzel duygular içinde kutlayalım. İnşallah gelecek yıllarda bu isteğimizi gerçekleştireceğiz” dedi. Heyet yöresel oyunlarını sergileyerek Belediye Başkanı Cabbar’a Başıbüyük’e Kırgızistan’a özel el ürünü takdim ettiler. Başkan Cabbar, Develi tanıtım kitabı, Aşık Seyrani Şiirleri kitabı ve Türk Bayrağı baskılı tişört hediye etti. Türksoy yetkilisi ve Kırgız Heyeti sorumlusu Latipova Sırga’ya Başkan Cabbar, Develi Kilimi takdim etti.

Ziyaretler sonrasında okul öğrencilerine yönelik program yapıldı. Programa Develi Kaymakamı Harun BAŞIBÜYÜK, Develi Belediye Başkanı Mehmet CABBAR, Develi Garnizon Komutanı Erdoğan MUTLU, Develi İlçe Emniyet Müdürü İbrahim KORKMAZ, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali ARSLAN, Devali Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri ile Ayşe Yahya Fatma Kocatürk Mesleki ve Teknik Anadolu lisesi öğretmen ve öğrencileri katıldılar. Programın açılışını Develi Belediye Başkanı Mehmet Cabbar yaptı. Konuşmasında Başkan Cabbar “Nevruz bugün Türkistan başta olmak üzere, bütün Türk dünyasında, Anadolu’da, Kafkaslarda, Balkanlar’da, Kıbrıs’ta, Ta Yakutistan’dan Çuvasistan’a ve Tataristan’a kadar Suriye’de ve Ortadoğu’da her iklimde ve coğrafyada kutlanmaktadır. Kıymetli öğrenciler, bayramların kültürümüzde hep birleştirici bir gücü olmuştur. Bayramlarda kin ve nefretler unutulmuş, sevgi, dostluk ve barış baş tacı edilmiştir. Uzakları ve uzaktakileri yakın etmiştir. Çok uzaklardan Kırgızistan’dan gelen misafirlerimiz var. Onları Develide görmekten çok memnun ve mutlu olduğumuzu belirtmek istiyorum. Onlara tekrar hoş geldiniz safalar getirdiniz diyorum. Daha geçen hafta 18 Mart’ta Çanakkale’de “bir hilal uğruna batan güneşleri,” şehitlerimizi andık. Vatanımızın her köşesinden, doğusundan batısından, kuzeyinden güneyinden “düğüne gider gibi” şahadete gidenler, orada koyun koyuna, hep birlikte yatıyorlar. Bu büyük ecdat, Çanakkale’de nasıl bir arada savaştıysa, nasıl bir arada şehit olduysa bugün onların torunları da bir arada kardeşçe yaşamak ve birlikte geleceğe yürümek zorundadırlar. Nevruz ancak böylesine bir ortak tarih, ortak mücadele ve ortak gelecek kabulüyle anlamlı ve bereketli olacaktır.

Ülkemizdeki terör olayları nedeniyle bu yıl farklı ülkelerden katılım sağlayacak misafirlerimizle kutlamayı planladığımız Nevruz programını iptal ettik. Kırgızistan’dan gelen misafirlerimiz sizler için küçükte olsa bir gösteri hazırladılar. Hep beraber izleyeceğimiz bu gösteri birlik ve beraberliğimize katkı sağlamasını diliyorum “ dedi.

Develi Mustafa Aksu kültür Merkezinde Kırgız, Özbek ve Türk şarkıları ile halk oyunlarından oluşan bir gösteri sundular. Özellikle Türk Bayraklı tişörtle Türk Müzikli halkoyunları gösterisi öğrencilerden büyük alkış aldı.

Kırgız heyet temsilcisi Latipova Sırga’ya ve TÜRKSOY Temsilcisi Şehnaz Burhaneddin ÜNAL’A, İlçemiz Kaymakamı Sayın Harun BAŞIBÜYÜK ve ilçe Belediye Başkanımız Sayın Mehmet CABBAR plaket ve hediye takdiminde bulunup bu küçük gösterileri ve ilçemize teşrifleri nedeniyle teşekkür ettiler.