ARALıK 2017
Nevruz Kutlamaları Develi'de Yapıldı
27 Mart 2015

Develi’de yapılan Nevruz Bayramı Kutlamaları renkli görüntülere sahne oldu. Develi Belediyesi, Kaymakamlığı ve Uluslararası Türk Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından ortaklaşa düzenlenen Nevruz Bayramı kutlamaları Develi’de yapıldı. İki gün süren kutlamalar renkli görüntülere sahne oldu.

25 Mart’ta Sindelhöyük mahallesinde başlayan kutlamaya ilçe protokolü ve Sindelhöyük Mahallesi halkı katıldı. Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Büyükşehir Belediyesi mehter takımı gösterisi ile başlayan program Kırgızistan, Tataristan, Karaçay ve Kazakistan’dan gelen misafir sanatçılar gösterilerini halkın beğenisi ile sergilediler, program nevruz ateşi ve örs dövme ile sona erdi. Mahalle sakinleri mahallelerinde ilk kez yapılan Nevruz Bayramı kutlamalarından memnuniyet duyduklarını dile getirdiler.

İlçe meydanında 26 Mart sabahı yapılan Nevruz kutlaması coşkuyla kutlandı. Kutlamalar Uluslararası Türk Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından İlçeye getirilen misafirler Belediye Başkanı Mehmet Cabbar ve Develi Kaymakamı Enver Ünlü’yü makamlarında ziyareti ile başlayan programa Develi Kaymakamı Enver Ünlü, Garnizon Komutanı Erdoğan Mutlu, Develi Belediye Başkanı Mehmet Cabbar, Uluslar arası Türk Teşkilatı (TÜRKSOY) Daire Başkanı Sancar Mülazımoğlu, Emniyet Müdürü Ahmet Sert, Milli Eğitim Müdürü Ali Aslan, İlçe protokolü ve Develi halkı katıldı. Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Törende konuşan TÜRKSOY Daire Başkanı Sancar Mülazımoğlu, "Türkiye’nin bu güzel ilçesi Develi’de düzenlenen ulusun ulu günü yeni gün, yılbaşı, mart dokuzu olarak da bilinen Nevruz Bayramında yer almaktan dolayı TÜRKSOY olarak memnuniyetini belirterek, Türkiye’ye Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Çin, Moldova, Özbekistan Ve Rusya Federasyonundaki Altı Muhtar Ülkelerden gelen sanatçılarımızla kutluyor, sizinle Baharın Müjdesini, Nevruzun Mutluluğunu yaşıyoruz. TÜRKSOY Genel Sekreteri Dusen KASEİNOV’un selamını getirdim” dedi.

Develi Belediye Başkanı Mehmet Cabbar ise konuşmasında, “Baharın başlangıcı (habercisi), bu güzel Nevruz’da, bu güzel yeni günde sizleri sevgi ve saygıyla, bahar duyguları güzellikleri ile selamlıyorum. Hepinizin, hepimizin Nevruz Bayramımız kutlu olsun, mutlu olsun, mübarek olsun; Önümüzdeki yeni yıl, cümlemiz için, halkımız için, insanlık için bolluk olsun, bereketli olsun. Nevruz ülkemizde Kardeşlik ve Dostluk Bayramı olarak kutlanmaktadır. Bizde bu vesile ile Türk Dünyası ve Topluluklarından misafirlerimizi davet ederek Nevruzun anlamına uygun bir kutlama programı tertip ettik. Daha geçen hafta 18 Mart’ta Çanakkale’de “bir hilal uğruna batan güneşleri,” şehitlerimizi andık. Vatanımızın her köşesinden, doğusundan batısından, kuzeyinden güneyinden “düğüne gider gibi” şahadete gidenler, orada koyun koyuna, hep birlikte yatıyorlar. Bu büyük ecdat, Çanakkale’de nasıl bir arada savaştıysa, nasıl bir arada şehit olduysa bugün onların torunları da bir arada kardeşçe yaşamak ve birlikte geleceğe yürümek zorundadırlar. Nevruz ancak böylesine bir ortak tarih, ortak mücadele ve ortak gelecek kabulüyle anlamlı ve bereketli olacaktır” ifadelerini kullandı.

Develi Kaymakamı Enver Ünlü de, “Nevruz Bayramı, binlerce yıldır Asya’dan Balkanlara, Ortadoğu’dan Mezopotamya ve Anadolu’ya kadar geniş bir coğrafyada yaşayanların ortak kültür zenginliğini oluşturmaktadır. Nevruz bu büyük coğrafyada halkları birbirine bağlayan güçlü bir kültürel bağdır. 3 bin yıllık gelenek ile kutlanan ve Türk toplumu için ayrı önem arz eden Nevruz, Göktürklerin Ergenekon’dan demirden dağı eritip çıkmalarını, baharın gelişini, doğanın uyanışını temsil eder.
Neşe, eğlence ve kutlamalar ile geçen Nevruz Bayramı, dostlukların pekiştiği, kardeşlik ve birlik duygularının en üst seviyede yaşandığı, doğanın yeniden canlanışını temsil etmesi sebebiyle umudu ve sevgiyi her bireyde hissettirdiği paylaşımlar günü olarak önem arz etmektedir.” sözlerini dile getirdi.

Nevruz Bayramı kutlamalarında Develi’ye gelen 65 sanatçı yer aldı. Nevruz Bayramı kutlamaları kapsamında KARAÇAY-BALKAR (R.F.) Balkarya Devlet Folklor- Etnografya Dans Topluluğu, KIRGIZİSTAN “CaşKıyal” Halk Dans Topluluğu, “Akak” Komuzcular Topluluğu, TATARİSTAN Kazan Devlet Kültür Sanat Üniversitesi Dans Topluluğu ve Kazakistan Topluluğu gösterilerini sergilediler. Gösteriler davetliler tarafından büyük coşkuyla izlendi.

Program Ülke temsilcileri ve TÜRKSOY’a onurluk takdimi, Nevruz ateşinin üzerinden atlama ve Örs dövme ile son buldu. Öğleden sonra Programın devamı İlçe meydanında tekrar yapıldı. Bu arada programı izlemeye gelen vatandaşlar, sanatçılarla fotoğraf çektirmek için adeta birbirleriyle yarıştı.